Basisrecept pizzadeeg: simpel en snel

0

Dit is een basisrecept voor pizzadeeg. Met dit recept maak je eenvoudig, maar smakelijk pizzadeeg dat je kunt gebruiken voor het maken van de pizzabodem. Deze bodem kun je vervolgens beleggen met de lekkerste pizza toppings, die je ook op deze website kunt vinden.

Prep: 2 hrs 30 mins

Ingrediënten pizzadeeg maken

  • 4½ cup ongebleekte witte bloem
  • 1 tsp zout
  • 1/4 cup olijfolie
  • 14 g droge gist
  • 1½ cup warm water
  • 2 tsp lichtbruine basterdsuiker

Bereidingswijze recept pizzadeeg

Doe een halve kop warm water (38 graden Celsius) in een maatbeker voor minimaal twee kopjes. Zorg ervoor dat het water handwarm is, niet te heet. Te warm water maakt de gist kapot. En te koud zorgt voor een slechte connectie tussen het water en de deeg. Roer de basterdsuiker door het water. Los de 14 gram gedroogde gist op in het water. Zet het mengsel opzij voor een periode van 5 minuten. Het mengsel zal schuimen (ongeveer twee kopjes hoog).

Zeef hierna 4 koppen bloem en het zout in een grote mengkom. Maak een gat in het midden van de bloem en giet hier ¾ van de olijfolie en 1 kopje warm water in. Voeg daarna het gistmengsel klaar is toe. Bestrooi een deel van het aanrecht en je eigen handen met bloem. Zo voorkom je dat je vingers blijven plakken aan het pizzadeeg. Meng vervolgens de ingrediënten in de kom met je handen tot een flexibel geheel. Dit doe je door beide uiteinden van het deeg te pakken en het uit elkaar te trekken. Nadat je het uit elkaar hebt getrokken vouw je het weer dubbel en draai je het geheel een kwartslag om.

Wrijf de binnenkant van een schone kom in met de rest van de olijfolie. Maak van het deeg een bal en haal deze door de olijfolie in de kom. Dek daarna kom af met een schone theedoek en plaats deze in de huiskamer op een warme plek. De warmte laat het deeg te rijzen tot twee keer de omvang. Dit duurt 1½ tot 2 uur.

Als het deeg is gerezen, verdeel je het in twee gelijke delen. Bestuif het werkblad of aanrecht met bloem en rol elk stuk deeg afzonderlijk uit tot een mooie pizzavorm. Je kunt de ronde vorm eventueel uitsnijden met een mes met behulp van een schaal of bord als sjabloon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here